o pivovaru      o pivu      zajímavosti      kontakt      blog

ČASTÉ OTÁZKY

V této sekci se pokusíme odpovědět na otázky, které slýcháme nejčastěji. Samozřejmě pro zvídavého houmbrůváře to asi bude málo, ale takovým osobám vřele doporučujeme zavolat a pobavit se osobně.

Chutná to spíš jak víno! Je to normální?

Ano, je to normální a je to v pořádku. Dlouhou tradici mají tato piva např. v Belgii a těší se celosvětové oblibě. Jedná se o zvláštní druh piva, na které se nechá působit speciální mikroflóra. V průběhu měsíců a let se chuť ležením v dřevěných sudech vyvíjí a vinný charakter se zvýrazňuje.

"Kdo se o alkoholické nápoje alespoň trochu zajímá, toho budou divoká piva rozhodně fascinovat. Jsou úchvatné svou divokostí a nepředvídatelností. Ty nejlepší nám tvoří průsečíky mezi pivem a vínem." - Michael Jackson (celosvětově uznávaný pivní recenzent) -

A je to ještě pivo?

Ano, je to stále pivo. Sypání se různě liší, ale ve všem je sladová pšenice, sladový ječmen, nesladová pšenice, chmel a voda. Plus ovoce v ovocných verzích.

Proč se věnujeme divokému kvašení?

Protože jeden kmen kvasinek, který se ve většině běžných pivovarů používá, nemůže nikdy dát pivu takovou chuťovou pestrost jako celá armáda kvasinek. Divoká piva jsou naprosto odlišná od těch běžných. Chuťově jsou nesmírně živá. Nám jsou blízká možná i proto, že se velmi podobají vínu, se kterým pracujeme celý život. Spontánně kvašené pivo je mnohými považováno za krále mezi pivy a byla to také tak trochu výzva (a stále ještě je).

Na láhvi je uvedeno: "míchaný nápoj z piva." Jak to teda je?

celý tento web je vytvořený ve snaze co nejlépe představit, jak naše piva v projektu Wild Creatures vznikají. Jsme si vědomi toho, že u ovocných verzí je výraz "míchaný nápoj z piva" dost zavádějící. Opravdu nevzniká přidáváním nějakých šťáv a už vůbec ne aromat a jiných látek. Dodržujeme pouze zákonem daná pravidla pro označování piv a ta jsou zcela jasná. Bohužel není v naší moci upravit klasifikaci piv.

Proč je to tak drahé proti normálnímu pivu?

Běžné pivo uvaříte a za pár týdnů ho máte ve sklenici. My počítáme výrobu v letech. Pivo leží v kvalitních dřevěných sudech, ve kterých předtím zrálo víno nebo brandy (to ocení nejen kvasinky, ale potom také Vaše chuťové buňky). V neposlední řadě cenu ovlivňuje i fakt, že touto výrobou jsme se pustili na velmi tenký led. Spontánní kvašení je výroba se značně nejistým výsledkem. Pracujeme s živým, nezkroceným organismem a kvašení je opravdu divoké. Zákeřnost této výroby vystihuje Lauren Salazar (New Belgium)

"Nikdy vašim sudům neukazujte záda. Promění se dřív, než řeknete švec. A jakmile si budete myslet, že už víte kam to směřuje, udělají přesný opak."

Pivo, které uchováváme v dřevěných sudech se vytrácí, i když neupíjíme. Dřevo dýchá a tekutina se odpařuje. V Belgii tento fakt nazývají „andělskou daní“ Úředníci pro tento termín až takové pochopení nemají, ale je to pravda. S těmito pivy se setkáte jen zřídka, ale jejich chuť ve Vás docela jistě zanechá nesmazatelnou stopu. Je to jedinečný zážitek.

Pořád se tady mluví o výrobě v letech. Proč to tak dlouho trvá?

Některé věci prostě urychlit nejdou. Víno, které se mimochodem vyrábí stejným spontánním kvašením, také nemáte ve sklenici za měsíc. Nejdříve tak za půl roku. A chcete-li podtrhnout ten správný chuťový charakter dané odrůdy, vezme vám to spíše rok až dva. Jak již bylo zmíněno, divoké kvašení je založeno na práci velkého počtu různých kvasinek. Každá z těch kvasinek přebírá otěže v jiný čas a také působí v pivu různě dlouho. Je to řetězec na sebe navazujících aktivit. Náš úkol je udržovat dokonalé prostředí, aby vše proběhlo bez problémů. A to samozřejmě vyžaduje skvělé odborné znalosti a praxi. Nezapomeňte, že chyby můžete litovat třeba až za rok… Krásně to vystihl Frank Boon (Brouwerij Boon)

"Trvá několik měsíců vyrobit něco dobrého, pak několik let, aby to bylo vynikající a celý život vezme vývoj toho dokonalého."