o pivovaru      o pivu      zajímavosti      kontakt      blog

PIVOVAR
MEZI VINOHRADY

Že se pivo nikdy nemůže přátelit s vínem? Ale kdeže. Právě vinařskou praxi a jedinečnou mikroflóru přirozene žijící v naší mikulovské vinařské oblasti, využíváme nejvíce. Pivo Wild Creatures dokonale odráží půvab Jižní Moravy.

Divokému kvašení se věnuje jen hrstka pivovarů. Proč se tím zabýváme zrovna my?

Úplně první motivací kdysi bylo uvaření dobrého ovocného piva. Ten, kdo zná belgická višňová, malinová a jiná ovocná piva také asi zná tu frustraci nad stavem „ovocných“ piv v Čechách (v drtivé většině případů bez ovoce). Zkusili jsme nasypat ovoce snad do všech relativně snadno dostupných piv (ležáckého, pšeničného i dalších svrchně kvašených piv). Výsledek neohromil. Některé pokusy nebyly špatné, ale prostě to nebylo to pravé. Přidávání ovoce do "běžného" piva bylo několika pokusy vyloučeno a nápad šel k ledu.

Už jsme provozovali pivovar Mamut s pozorností zaměřenou zejména na ležáky a silnější speciály, ale některé z nás stále žralo to nedořešené ovocné pivo. Až pracovní cesta do Belgie (paradoxně vůbec nesouvisející s pivem), mi otevřela oči. Proč vymýšlet vymyšlené?

Divoké kvašení!! Mozkové buňky už se koupaly ve višňovém pivu. Žádná šance na odpor. Vždyť v Belgii tato piva mají tradici od nepaměti a těší se nějaké oblibě! Nějak mě tehdy opustila skromnost a zachvátil duch nezřízeného pivního dobrodružství. Kvasinky Brettanomyces, které jsou pro belgická piva typu Lambic charakteristické, jsou odvěkým nepřítelem všech vinařů. Vyskytují se samozřejmě i u nás. Opojena silou pivního anarchismu jsem se rozhodla, že to musím zkusit. Koupit „divoké“ kvasinky umí každý, my to dáme čistě přírodní cestou! Manžel mé nadšení nechápal, což jsem zase nechápala já (to chápu až dnes, když vím, co věděl on už tehdy).

Moje opravdu silně naivní představa vzala rychle za své, ale rozhodně stála na počátku toho všeho. Nakonec jsme se divokému kvašení začali věnovat společně a dodnes objevujeme kouzla i zákeřnosti tohoto tajemného pivního zákoutí.

Už se samozřejmě nevěnujeme spontánnímu kvašení jen kvůli ovocnému pivu. Je škoda nevychutnat si „divočáky“ v jejich čisté, přirozené podobě.