o pivovaru      o pivu      zajímavosti      kontakt      blog

PIVO, KTERÉ ZRAJE V SUDECH
I NĚKOLIK LET

Zapomeňte na ležák. Díky unikátní mikroflóře ovlivňující kvašení, v chuti výrazně dominuje osvěžující kyselinka a má určitý vinný charakter. Dubové sudy dodávají netradiční chutě připomínající např. sherry, vanilku a další koření. Je to pivo, které stojí za to vychutnat si v klidu a pohodě. Podobně jako dobré víno.

Málokteré ovoce je tak úzce spjato s Jižní Moravou jako meruňky. Cílem bylo uvařit pivo, které se svojí chutí hrdě přihlásí k tomuto lahodnému ovoci a připomene nám hřejivé paprsky letního slunce. Meruňky je velmi komplikované zpracovat. Z ovocných piv nám právě to meruňkové trvalo nejdéle. Nicméně trpělivost se vyplatila a věříme, že potěší Vaše chuťové buňky stejně jako ty naše.

Na základ piva Fly with me používáme několik měsíců zrající (někdy i déle než rok), spontánně kvašené pivo. Nezakvášíme žádnými průmyslovými kvasinkami, jedná se o čistě spontánní kvašení. Takto připravené pivo čeká po celou dobu až do sběru meruněk. Meruňky sbíráme ručně v našem vlastním meruňkovém sadu. Správné načasování sběru je zásadní. Meruňky musí být opravdu úplně zralé.
Ve fázi, ve které meruňky sbíráme již nejsou schopné žádného transportu. Zpracování musí být okamžité. Do piva přidáváme celé ovoce, na kterém několik měsíců leží a dále zraje.

Vůně je silná až omamná. V chuti se projevuje harmonická kyselina podtržená lahodnou, plnou, ovocnou chutí.

Otevřete mysl a nechte se unést!

Když dáte dohromady půvab dřeva a nespoutanost divokých kvasinek mikulovské vinařské oblasti, dostanete naše unikátní pivo Meditation.

Kupáž připravujeme z divokého víceletého a mladého piva. Tato kombinace zajišťuje optimální chuťovou rovnováhu. Výsledkem je osvěžující nápoj s velmi jemnou kyselinou a decentním vinným charakterem. Část, která zraje až 2 roky ve francouzských dubových sudech po skvělém Bordeaux, dodává typické kořenité a dřevité tóny. Ta mladší část pak celek zjemňuje a vyvažuje, do sucha prokvašené, tělo piva.

Meditation doporučujeme pro zkušenější degustátory.


K Tears of St. Laurent máme velmi blízký vztah. Je to pivo, kde jsme poprvé využili i naši vinařskou praxi. Vinohrady, které sami vlastníme, vyžadují celoroční péči, abychom pak mohli sklidit hrozny v té nejlepší kvalitě. Odrůda Svatovavřinecké (St. Laurent) je velmi tradiční, lety osvědčená. Naše jihozápadní trať protkaná vápencovým kamenem má dostatek slunce. Aroma připomíná švestky a povidla. Jedná se o tak starou odrůdu. že nebyl dohledán přesný původ. S největší pravděpodobností vznikla spontánním křížením odrůdy Pinot Noir s blíže neurčenou odrůdou.

Základ piva tvoří světlé slady a nesladová pšenice. V otevřené kvasné kádi mladinu spontánně zaočkujeme a poté ihned stočíme do sudů, kde pivo po dobu několika měsíců (až roku) zraje. Nezakvášíme žádnými průmyslovými kvasinkami, jedná se o čistě spontánní kvašení. Takto připravené pivo čeká po celou dobu až do sběru hroznů. Hrozny sbíráme samozřejmě klasicky ručně, je to pro vinohrad mnohem šetrnější. Než dáme hrozny do připraveného pivního základu, zbavíme je třapin, ale slupku bobulí ponecháme.

Díky spontánnímu kvašení a zakomponování několika vinařských technik je chuť velmi bohatá. Každým douškem objevujete další a další vrstvy. Chce to čas nechat se prostoupit všemi vjemy. Barva je díky hroznům Svatovavřinecké krásně narůžovělá, kyselinka střední. Osvěžující, lahodně ovocité.

Pivo Tears of Saint Laurent doporučujeme pro všechny, kteří si nejsou jisti, se kterými divokými pivy začít

Cuvee de Kienberg je pivo výjimečné chuti s lahodným, jemně vinným nádechem. Vždy, když děláme úpravu kvašení je to riskantní zásah. Dokončení vývoje je potom na dlouhou dobu. Správné kvašení je naprosto zásadní. Cuvee de Kienberg je zaočkováno a kvašeno spontánně. Sekundární kvašení musí být provedeno ve správný čas, v našem případě vybranými vinnými kvasinkami. Vinné kvasinky nedokáží zastavit již probíhající proces zrání, ale jsou dostatečně schopné, aby převzali kontrolu. Pozvolné kvašení a opravdu dlouhé zrání přináší příjemné ovocné tóny.

Pivo je lahodné, jemné s decentní kyselinkou.


Višně jsou klasikou, která nesmí chybět. Višňový kriek stál na počátku našeho úsilí o vlastní spontánně kvašené pivo. Tyto šťavnaté, voňavé, lehce natrpklé kuličky, které zabarví všechno čeho se dotknou je vždy výzva zpracovat. Odrůd je mnoho a rozdíl v chutích je obrovský. Opět spoléháme na lokální staré odrůdy.

Na základ piva Fly with me používáme několik měsíců zrající (někdy i déle než rok), spontánně kvašené pivo. Nezakvášíme žádnými průmyslovými kvasinkami, jedná se o čistě spontánní kvašení. Takto připravené pivo čeká po celou dobu až do sběru višní. Višně máme od místních pěstitelů, žádný dovoz. Višně musí být opravdu dobře zralé a zpracovat se musí okamžitě. Do piva přidáváme celé ovoce, na kterém několik měsíců leží a dále zraje.

Vůně je typicky višňová. Chuť je výrazná, plná, lehce dřevitá s delším dozníváním.